APZ UP
petek, 17. maj 2024

SIMFONIC VOICES: Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe

Že 15. leto z vami

0b 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem

V troje je lepše

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem organizira že 15. sezono mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe ''Simfonic voices'' v Kopru. Na nedeljskem koncertu, 19. maja 2024, ob 18. uri se bodo v dvorani sv. Frančiška v Kopru predstavili akademski pevski zbori treh univerz. Akademski pevski zbor ''Tone Tomšič'' Univerze v Ljubljani pod vodstvom Rahele Durič Barić, Akademski pevski zbor Maribor pod vodstvom Tadeje Vulc in letošnji gostitelj srečanja Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija.

3xapz


Akademski pevski zbori so od nekdaj promotorji in spodbujevalci nastanka novih skladb in s tem vredno prispevajo k bogatenju slovenske zborovske zakladnice. Z vrhunskostjo izvedb pa navdušujejo na koncertih doma in po svetu. Tradicionalno srečanje zborov treh univerz je organizirano vsako leto v enem izmed mest (Ljubljana, Maribor ali Koper) in je namenjeno izmenjavi izkušenj, predstavitvi novega programa in navdihovanju drug drugega za predano in kvalitetno delo v prihodnosti. Verjamemo, da nas bodo zbori tudi tokrat navdušili in nas popeljali na popotovanje z glasbenimi pripovedmi različnih stilov in žanrov.

VSTOP PROST. VABLJENI!

 Iskrena zahvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k izvedbi današnjega dogodka. 
Hvaležni bomo tudi za vaš dar (priporočljiv znesek 5 eur), ki ga bomo uporabili za organizacijo prihodnjih dogodkov. 

 Vabljeni na naš naslednji koncert 
v Stolno cerkev v Kopru, 20.5.2024, ob 20. uri

WESTMINSTER SINGERS
Salt Lake City, Utah (ZDA)


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR  ''TONE TOMŠIČ'' UNIVERZE V LJUBLJANI
Dirigentka Rahela Durič Barić

apz tt

PROGRAM

Katarina Pustinek Rakar (1979)            ČEZ VSA KERVICA, PRIDE PRAVICA*(po slovenskih ljudskih in protestantskih napevih ter besedilih) 

Lajos Bárdos (1899–1986)                    LIBERA ME (liturgično besedilo)

György Orban (1947)                            O, MISTRESS MINE! (William Shakespeare)

James Erb (1926–2014), prir.                SHENANDOAH (ameriška ljudska)

Ob skladateljevi 10. obletnici smrti

Jaakko Mäntyjärvi (1963)                      PSEUDO-YOIK (Jaakko Mäntyjärvi) *

* s koreografijo (koreografinja: Panda van Proosdij)

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR TONE TOMŠIČ UNIVERZE V LJUBLJANI združuje študentke in študente fakultet Univerze v Ljubljani, ki sta jim skupna velika ljubezen do petja in želja po vrhunskem umetniškem ustvarjanju. Od oktobra 2021 zbor vodi Rahela Durič Barić, s katero je sestav že na 27. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2022 osvojil zlato plaketo. V sezoni 2022/23 je pod njenim umetniškim vodstvom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z gosti izvedel Carmino burano Carla Orffa v priredbi Reinharda Summererja ter se udeležil mednarodnega zborovskega tekmovanja v Špitalu ob Dravi v Avstriji. Na njem je osvojil prvo nagrado v kategoriji ljudske pesmi, drugo nagrado v kategoriji umetnih skladb in posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe. Uspešno zbor tekmuje tudi v letošnji sezoni. Aprila 2024 je postal absolutni zmagovalec 28. Naše pesmi in na njej osvojil tudi priznanje za najboljšo izvedbo skladbe skladatelja, rojenega od leta 1500 in umrlega do leta 1750, septembra pa se bo udeležil še Mednarodnega zborovskega tekmovanja prof. Georgi Dimitrov v Varni v Bolgariji. 

rahela durič barić

RAHELA DURIČ BARIĆ je v Gradcu leta 2011 v razredu Wolfganga Dörnerja diplomirala iz orkestrskega dirigiranja, leta 2013 pa v razredu Johannesa Prinza z odliko magistrirala iz zborovskega dirigiranja. Na Univerzi za glasbo v Gradcu se je nato leta 2016 zaposlila kot pomožna profesorica za zborovsko dirigiranje, udejstvuje pa se tudi kot mentorica na seminarjih za zborovodje v Avstriji, Sloveniji in Italiji. Na mednarodnem tekmovanju za mlade dirigente je leta 2015 v Torinu prejela nagrado za obetavnega mladega dirigenta in marca 2019 na mednarodnem tekmovanju zborovskih dirigentov Aegis Carminis v Kopru osvojila prvo nagrado, nagrado občinstva in nagrado zbora za najboljšega dirigenta. Od oktobra 2021 umetniška vodja APZ Tone Tomšič Univerze v Ljubljani.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR
Dirigentka Tadeja Vulc

apz mb imarcel vrbnjak

PROGRAM

Javier Busto (1949)                                AMETSETAN (Josune Lopez)

Ambrož Čopi (1973), prir.                     OJ, GORA TA KANINOVA (ljudska iz Rezije)

Pavle Merku (1927–2014), prir.            GRE ALBA ŠË ČEZ BUŽICO (ljudska iz Rezije)

Ob skladateljevi 10. obletnici smrti

Klara Mlakar (1999)                                              #02 IMMORTALITY 

John Farmer (1565–1605)                    FAIR PHILLYS (N.N.)

Tadeja Vulc (1978)                                FORTUNA (codex buranus, Seneca, Italicus)

Tine Bec (1993), prir.                             PRELJUBA DRUŽBA, PROSMO VAS (dolenjska ljudska)

Pierre Villette (1926–1998)                  NOTRE PERE D'AIX (sakralno besedilo)

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR MARIBOR deluje že od leta 1964 pod okriljem Kulturno umetniškega društva Študent Maribor, v okviru katerega deluje tudi Akademska folklorna skupina Študent. APZ Maribor je eden izmed temeljnih nosilcev študentske, mladinske in ljubiteljske kulture v Mariboru ter kulturni ambasador naše domovine v tujini. Pevci, po večini študentje različnih fakultet, že vrsto let ustvarjajo kakovostno zborovsko glasbo. Leta 2012 je vodenje prevzela odlična skladateljica in zborovodkinja Tadeja Vulc. Zbor nadvse uspešno deluje na mednarodnih tekmovanjih (Seghizzi, Gallus, Debrecen, Varna, Arezzo) in festivalih doma ter v tujini, vsako sezono prireja samostojne koncerte in sodeluje pri različnih projektih. Na 27. državnem tekmovanju Naša pesem 2022 je zbor dosegel najvišje število točk, prejel zlato plaketo in osvojil absolutno prvo mesto tekmovanja, dirigentka pa je prejela posebno nagrado žirije za izbiro programa. V letu 2023 se je zbor uvrstil v finale mednarodnega tekmovanja Seghizzi (Gorica, Italija) in zasedel absolutno 2. mesto ter 1. mesto v ljudski kategoriji, 2. mesto v kategoriji prostega programa in posebno nagrado za izvedbo obvezne skladbe, dirigentka pa je prejela posebno nagrado žirije za izbiro programa.

4 2

TADEJA VULC je študirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nadgradila svoje veščine na Dunaju, na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti. Kot skladateljica in zborovodkinja je prejemnica številnih nagrad: 4. nagrada na tekmovanju Rostrum (Nizozemska), študentska Prešernova nagrada za kompozicijo Tri iveri, 2. nagrada na natečaju Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, 1. nagrada na mednarodnem tekmovanju APZ Tone Tomšič za priredbo ljudske pesmi. Je prejemnica kipca Gallus za posebne dosežke z APZ Maribor ter nagrade zlati znak JSKD 2020 za izjemne ustvarjalne dosežke na področju vokalne glasbene dejavnosti. Njeno delo je stalno prepletanje dirigiranja in skladanja, kar lahko potrdijo številne posebne nagrade za interpretacije skladb. Deluje tudi kot predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM
Dirigent Ambrož Čopi

 apz up 6

PROGRAM 

Pavel Česnokov (1877-1944)                SVETE TIHIY, op. 9/21 

Ob skladateljevi 80. obletnici smrti       (Večernice, prevod iz grške hvalnice Phos Hilaron)

SOVET PREVEČNIJ, op.40, št.2 

(starodavna stihira za večernice praznika Marijinega 

oznanjenja), solistka: Barbara Barač

Tine Bec (1993)                                     JUBILATE DEO UNIVERSA TERRA 

(Juditina knjiga, Visoka pesem 4:7)

Jan Triler (2003)                                    AVE MARIA, prva izvedba

Marijan Dović (1974), prir                     ZELENI JURIJ (po belokranjskih ljudskih motivih)

Ob skladateljevi 50. obletnici rojstva

Pavle Merkù (1927-2014)                     KOPRIVE (Tone Kuntner)

Ob skladateljevi 10. obletnici smrti

Samo Vovk (1989)                                 TA NA SOLBICI (Samo Vovk in Barbara Grahor) 

AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM je bil ustanovljen leta 2004 in je najprej deloval kot dekliški zbor in pozneje do konca 18. sezone kot mešani zbor. Od oktobra 2022 deluje ponovno v dekliški zasedbi. Program zbora zajema vse glasbene zvrsti in stile, posebna pozornost pa je vedno namenjena skladbam sodobnih slovenskih skladateljev. Z naročanjem in izvedbo novih skladb APZ UP nenehno spodbuja skladatelje in s tem bogati zakladnico slovenske zborovske glasbe. Zbor je pomemben kulturni ambasador Univerze na Primorskem in Slovenije. Izdali so 10 zgoščenk, na domačih in tujih tekmovanjih pa so dosegli številne uspehe. Kot organizatorji koncertov v okviru mednarodnega cikla ''Simfonic voices'' in mednarodnega mladinskega festivala ''Aegis carminis'' pomembno sooblikujejo kulturno ponudbo v Kopru. V zboru poje 25 študentk Univerze na Primorskem, dijakinj Gimnazije Koper in drugih zborovskih navdušenk. Zbor vodita Ambrož Čopi in asistentka dirigenta Andreja Tomažič Hrvatin

ambrož čopi dirigent 1

AMBROŽ ČOPI je študiral kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Za svoje dosežke je v času študija prejel naziv Mladi glasbenik leta 1995 in Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Vodil je vrsto slovenskih zborov in z njimi je dosegel 15 zlatih plaket na državnih tekmovanjih ter 28 prvih mest in več zlatih priznanj v tujini. Je prejemnik Gallusove plakete in nagrade Prešernovega sklada. Njegove skladbe so predstavljene na petih avtorskih zgoščenkah Lirični akvareli, So ptičice še snivale, Praeparate corda vestra, Sanjam in I believe.  Izdane so pri založbah Astrum, Sulasol, DSS in ICOT. Ambrož Čopi poučuje na Umetniški gimnaziji v Kopru, Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter kot zunanji sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot strokovni ocenjevalec in član žirij je vabljen na različne zborovske manifestacije in tekmovanja, kot predavatelj pa sodeluje na zborovskih seminarjih doma in v tujini.

Zanimivo /povezane novice

zvoki amerike
17.05.2024

SIMFONIC VOICES: Zvoki Amerike

Mednarodni koncertni cikel vokalne in instrumentalne glasbe 0b 20. obletnici Akademskega pevskega zbora Univerze na...